HiQ-Matching

Connecting Intelligence!

HiQ-Matching - Connecting Intelligence!

HIQ & (mis-)communicatie

van dit blogbericht is ook een visueel aantrekkelijke publicatie als downloadable pdf gemaakt. Klik HIER.

* * *

HIQ staat voor High IQ. Oftewel, mensen met een hoog IQ.

Maar, wanneer praat je over een hoog IQ? Daar zijn de meningen over verdeeld.

Sommigen praten over een hoog IQ als je aan de Mensa®-norm voldoet, dat je tot de 2% meest intelligente mensen ter wereld behoort. Vaak wordt dan gezegd vanaf een IQ van 130 en hoger.

Anderen hanteren als norm een IQ van 115.

Kijk gerust maar eens op het internet naar de beschrijvingen van Hoogbegaafdheid, intelligentie e.d.

Ik ga voor HIQ uit voor een groep mensen die zeer intelligent zijn en/of zich zeer intelligent gedragen. Dat kan dus gerust iemand met een IQ van 150 zijn, maar wellicht ook personen met een IQ van 115 of 120.

Wat ik nooit tegenkom is een mooi vergelijk wat ik zelf zo’n 10 jaar geleden gelezen heb. Ik kan de bron daarvan niet meer vinden, maar het was een onderzoek naar communicatie. Ik vond het opmerkelijk en sinds ik die informatie koppel met de intelligentiecurve kan ik veel makkelijker uitleggen waarom communicatie soms zo lastig is voor HIQ’s.

OK, eerst maar eens de intelligentiecurve:

 

Deze intelligentiecurve cirkuleert op het internet, vandaar dat ik deze ook gebruik. Ik kon de ‘Initiatiefgroep Aandacht voor onderpresteren’ niet meer achterhalen voor goedkeuring….

Wat je ziet is dat er verschillende waarderingen zijn voor intelligentie. Zo zijn er mensen die aangeven dat ze een IQ hebben van 145 omdat ze de Catell III test gedaan hebben. Terwijl mensen die de Wisc gedaan hebben dan een IQ van 130 hebben. Daarom gaat Mensa uit voor de lidmaatschapseis als je tot de bovenste 2 percentiel behoort van die test. Maar goed, daar ga ik het verder niet over hebben.

COMMUNICATIE

In dat onderzoek wat ik 10 jaar geleden gelezen heb kwam naar voren dat je het beste kunt communiceren met mensen die zo’n 15 IQ-punten bij jou vandaag zitten. En met communiceren bedoel ik dan niet alleen praten, maar wellicht ook in andere verbanden, zoals sport en werk.

Stel, jouw IQ is 100. Het gemiddelde van de mens dus. Dat betekent dat je het beste kunt communiceren met mensen die een IQ hebben tussen de 85 en 115. Zoals je in de curve kunt zien is dat 68% van de bevolking, een hele hoop dus!

De kans dat jij binnen die 68% van jouw communicatie-range mensen tegen komt met wie het ook nog klikt om een vriendschapsrelatie op te bouwen is erg groot. Want, voor vriendschap is meer nodig dan alleen communiceren, ook karakters, afkomst, religie en nog meer aspecten spelen daarbij een rol.

 

Anders gezegd, als je een IQ hebt van 100 heb je een enorme vijver waarin je kan vissen naar vrienden en andere mensen met wie je makkelijk kunt communiceren!

 

 

HIQ-COMMUNICATIE

Je voelt ‘m al aankomen hé?! Stel, jij hebt een IQ van 150. Dan is jouw ‘vijver’ ineens gekrompen tot de groep mensen die een IQ hebben tussen, pakweg, 135 tot 165. Hoeveel zijn dat er? Heel weinig! En als je dan zo’n iemand tegenkomt, dan is het ook nog maar de vraag of je met die persoon aan de praat komt én of het uberhaupt met die persoon klikt. Want, ook hier spelen altijd weer karakter, afkomst e.d. mee.

 

Je begrijpt het al, des te hoger je IQ, des te kleiner de kans dat jij in het dagelijkse leven iemand spontaan tegenkomt met wie het klikt.

 

ONDERWIJS-WERK

Dus, die miniscule vijver is er voor vriendschap en dagelijkse contacten, maar geldt net zozeer binnen het onderwijs als op de werkvloer. Als je als leerling een IQ hebt van 150 en het grote deel van de klas (inclusief de docent) hebben meer een gemiddeld IQ, is de kans dat je aansluiting vindt minimaal. En zullen de andere leerlingen je wellicht ‘raar’ vinden en zal de docent wellicht vindenh dat je je moet aanpassen.

Ik besef dat ik het hierbij een beetje aandik, maar de praktijk wijst, ook zlefs nu nog in 2014, dat er vele voorbeelden zijn die dit helaas bevestigen.

 

En zoals in het onderwijs is het ook in het werk. Als je daar als HIQ’er werk verricht tussen niet-HIQ’ers, zal je je niet gelukkig voelen.

 

LIEFDE

Tja, hoe zit het dan met de liefde?

Lastig, is het eerste woord dat in mij opkomt. Ik ben zelf 53 jaar (jong!) en heb diverse relaties achter de rug. En ook binnen de HIQ-wereld heb ik zeer veel gelezen en vernomen over HIQ-relaties. Er zijn relaties bekend waarbij er meer dan 15 IQ-punten tussen de partners zit. En wat prima gaat.

Ook zijn er relaties tussen HIQ’ers die prima zijn.

 

Maar, als ik eerlijk ben, denk ik dat er heel veel HIQ’ers single zijn, gewoon omdat ze niet de juiste match hebben met anderen.

 

Bekijk dat eens vanuit de 15-IQ punten. De kans dat je als HIQ’er iemand in het dagelijkse leven tegenkomt die binnen die 30 punten zit wordt steeds kleiner naarmate je IQ hoger is én dan moet het ook voldoende klikken om het mel ekaar te kunnen vinden. En voor liefde is het dan ook nog eens zo dat er nog meer kenmerken meespelen om te bepalen of je op elkaar ‘valt’. Dus, voor gewone communicatie kan het al erg lastig zijn om mensen tegen te komen met wie het klikt, voor de liefde is het nóg lastiger…..

 

TV

 

Ik heb de relatie van de IQ-curve en communicatie ook al eens op TV uitgelegd, bij RTL Late Night van Humberto Tan. Ik heb daar vele positieve reacties op gekregen. Zie het totale filmpje op http://youtu.be/0_l8IW-2bkk. Vanaf minuut 8.10 leg ik het in 1 minuut uit.

 

 

Over de Auteur:

 

Ruud Rensink is oud-voorzitter van de Vereniging Mensa Nederland, ondernemer, spreker, ideeenman, en nog veel meer. Zie www.ruudrensink.nl voor zijn persoonlijke website.

Van zijn hand is o.a. het artikel over de hoogbegaafdheidsnelweg: http://www.ruudrensink.nl/?p=69

 

Ruud is tevens de initiator van www.HIQ-matching.com, de nieuwe, wereldwijde community voor HIQ’s voor chatten, e-mailen, evenementen én dating.

 

 

 

 

CONTACT:

Wilt u contact met de auteur?

www.ruudrensink.nl

info@ruudrensink.nl

0653 – 69 49 39 (vanauit buitenland: 0031 653 69 49 39)

Category: publicaties